sobota, 21 stycznia 2012

Rogaliki drożdżowe


       Pyszne, puszyste, miękkie, pachnące rogaliki drożdżowe, upieczone według przepisu mojej Mamy. Właściwie to upiekłyśmy je razem z Mamą. Smaczna przekąska z kubasem gorącego mleka lub kakao dla dzieciaków, a dla dorosłych słodki dodatek do filiżanki porannej kawy. Z podanego przepisu udaje się około 35 rogalików. Nasze drożdżowe rogaliki pojechały dzisiaj w zimową podróż razem z Chłopakami, a my zostałyśmy sobie w domu we trzy. Polka, Babcia i ja.


PRZEPIS NA ROGALIKI DROŻDŻOWE

Składniki:
  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany
  • 5-6 łyżek cukru
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • kostka masła

Wykonanie:
  1. W rondelku rozetrzeć drożdże z mlekiem i cukrem. Dodać je do 2 szklanek mąki. Delikatnie zamieszać, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
  2. Na stolnicę wysypać resztę mąki, dodać masło, śmietanę oraz żółtka.
  3. Gdy drożdże wyrosną przełożyć je do pozostałych składników. Ciasto należy wyrabiać długo! Jeśli jest za gęste można dodać mleko.Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer.
  4. Ciasto rozwałkować i pociąć na trójkąty (tak jak na zdjęciach).
  5. Każdy trójkąt posmarować masłem, posypać kakao i cukrem lub nałożyć konfiturę.
  6. Zwinąć trójkąty zaczynając od szerszej części, delikatnie sklejając boki, a następnie zagiąć w półksiężyc. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy i tak zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.







Miłego weekendu.
Nie zapomnijcie dzisiaj o Babciach i Dziadkach.

Ada