piątek, 18 listopada 2011

Konfitura z pomarańczy


Smak pomarańczowej domowej konfitury poznałam dzięki mojej koleżance, która przyjechała do nas kiedyś na weekend i przywiozła ze sobą bochenek domowego chleba oraz pomarańczowy słoiczek. Smak tak bardzo przypadł mi do gustu, że konfiturę robię co roku sama, oczywiście według przepisu Marty.

KONFITURA Z POMARAŃCZY

Składniki:
  • 6 pomarańczy
  • 1 grejpfrut
  • 1 cytryna
  • 800 g cukru

Wykonanie:

Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórek oraz białej otoczki i kroimy (nie obieramy wewnętrznych błonek). Z wnętrza skórek pomarańczowych odcinamy białe błonki, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę. Grejpfruta i cytrynę obieramy ze skórek oraz ze wszystkich wewnętrznych błon, tak, aby pozostał sam miąższ. Wszystkie obrane owoce kroimy w kostkę, wkładamy do garnka i dusimy około 40 minut. Skórki pomarańczowe odsączamy z wody, kroimy w małą kostkę i dodajemy do owoców. Wszystko zasypujemy cukrem i gotujemy około 2-3 godzin, aż dżem stężeje. Gęstość sprawdzamy, nakładając łyżeczkę dżemu na talerzyk. Jeśli gęstnieje, to znaczy, że jest już gotowy. Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych, suchych słoiczków, które odstawiamy do góry dnem, aż do zupełnego ostudzenia.


Na zdjęciu konfitura na naszym domowym, słonecznikowym chlebie. 
Kandyzowane skórki pomarańczy nadają całości 
specyficznego, pysznego smak.

Pozdrawiam pomarańczowo.
Ada